Zelf ervaren

OGD op het Congres Intranet 2012 met Coconut

5 maart 2012
Antonie Kersten

Accountmanager

Antonie's avatar

Op dinsdag 13 maart vindt het Congres Intranet 2012 plaats in de Jaarbeurs Utrecht. Het congres staat in het teken van enterprise social media. OGD is op dit congres aanwezig om te demonstreren hoe ons enterprise social network Coconut uw organisatie kan helpen. U kunt onze stand bezoeken voor advies, een live demonstratie, en meer informatie. Marketing- en verkoopcoördinator van Coconut Antonie Kersten vertelt alvast wat de voordelen van enterprise social networks zijn en hoe Coconut verder wordt verbeterd. 

De voordelen van enterprise social networks

In veel organisaties is de interne communicatie en de mogelijkheid tot  samenwerking niet optimaal. Medewerkers zien door de bomen het bos niet meer omdat zij een overvloed aan e-mail krijgen. Kennis delen is niet altijd eenvoudig en de juiste kennis binnen de organisatie vinden is vaak nog lastiger. Het is niet altijd makkelijk om over de grenzen van afdelingen heen te communiceren.

Een enterprise social network lost dit probleem steeds vaker op. Door te communiceren via het sociale netwerk neemt de hoeveelheid e-mailverkeer af. Omdat communiceren met meerdere personen tegelijk veel makkelijker is, wordt tijd bespaard. Omdat kennis makkelijker geïnventariseerd wordt, is er meer duidelijkheid over de kennis die beschikbaar is. Het is simpeler om op meer horizontale wijze over afdelingsgrenzen heen te communiceren. Innovatie wordt hierdoor gestimuleerd omdat ideeën makkelijk gedeeld worden. Daarnaast verhoogt een enterprise social network de betrokkenheid van de medewerkers. 

Coconut, OGD en andere organisaties

Omdat wij makkelijker onderling kennis wilden delen, besloot OGD om in 2008 met de ontwikkeling van Coconut te beginnen. Coconut wordt door OGD al sinds 2009 intern gebruikt voordat het in 2011 op markt kwam. De kritische blik van onze 700 medewerkers heeft er voor gezorgd dat ons product zich zeer snel heeft ontwikkeld.


screenshot profielen

Kennisprofiel in Coconut

 

In Coconut geven de gebruikers op het persoonlijk kennisprofiel aan welke voorkennis zij in huis hebben en hoe zij hun kennis willen ontwikkelen. Verder wordt kennis gedeeld en georganiseerd binnen (project)groepen met wiki’s. Via de persoonlijke opslagruimte met versiebeheer worden bestanden makkelijk en veilig gedeeld met anderen. Communiceren en samenwerken is makkelijk dankzij mogelijkheden voor chat, (micro)blogging, e-mail en een snelle zoekfunctie.

Inmiddels wordt Coconut ook gebruikt door andere organisaties dan OGD zelf. Zo gebruikt itSMF, het kennisplatform voor ict in Nederland, sinds juni 2011 Coconut. Op dit moment zijn twee grote internationale organisaties met de implementatie van Coconut. 

Verbeteringen in Coconut

Het in Delft gevestigde Coconut ontwikkelteam werkt momenteel aan een aantal nieuwe functies binnen Coconut. Alle voor de gebruiker belangrijke informatie in Coconut wordt weergegeven in een activity stream, vergelijkbaar met de startpagina van Facebook. Deze activity stream wordt vernieuwd: het wordt real-time en wordt nieuw ingericht zodat de aandacht van elke gebruiker nog beter gevestigd wordt op de belangrijkste berichten. Naast het vernieuwen van de activity stream wordt er gewerkt aan een automatische rondleiding wanneer een gebruiker voor de eerste keer inlogt. Zo wordt het nog makkelijker om kennis te maken met de functies en voordelen van Coconut. 

Meer weten?

Wilt u alle functionaliteiten van Coconut op een rijtje zien, meer lezen over de gedachte achter Coconut of Coconut zelf bekijken? Bezoek ons dan op het Congres Intranet 2012 of vraag meer informatie aan.