Zelf ervaren

Coconut op Congres Intranet 2013: terugblik

28 maart 2013
Stijn Dijkers

Marketing & communicatie

Stijn's avatar

Op dinsdag 19 maart vond in de Jaarbeurs Utrecht voor het vijfde jaar op rij Congres Intranet plaats. OGD kon hier met Coconut, ons private social network, natuurlijk niet ontbreken.

Congres Intranet

Op Congres Intranet 2013 gingen experts uit binnen- en buitenland in gesprek met managers, communicatieprofessionals en ict’ers over de nieuwste ontwikkelingen op intranetgebied. Met vijfhonderd bezoekers en een indrukwekkend programma, kan Congres Intranet beschouwd worden als hét intranetevenement van Nederland.

Opening

De dagopening stond geheel in het teken van sociaal intranet. Euan Semple - auteur van het boek ‘Organizations Don’t Tweet, People Do’ - beet het spits af met zijn visie op sociaal intranet, de invloed die het heeft op samenwerking en communicatie binnen organisaties, en nieuwe kansen die zich daardoor voordoen.

Luis Suarez (social business evangelist en werkzaam bij IBM) gaf vervolgens in zijn presentatie antwoord op vraagstukken als welke specifieke vaardigheden kenniswerkers nodig hebben om te kunnen functioneren in een sociaal geïntegreerde organisatie, en hoe je die vaardigheden onder die knie krijgt.

Breakoutrondes

De opening gaf genoeg stof tot conversatie tijdens de netwerkbreak, waarna het tijd was voor de breakoutrondes. Tijdens deze rondes konden deelnemers kiezen uit een breed aanbod aan workshops en discussies waar thema’s als ‘wat is Bring-Your-Own-Device?’ en ‘papierloos vergaderen’ centraal stonden.

Coconut

Tussen de sessies door was het druk bij de standhouders. Zo ook op onze in het oog springende Coconut-stand. We wisselden ervaringen uit en inspireerden bezoekers met onze interpretatie van een sociaal intranet: Coconut. Opvallend was dat veel organisaties bekend bleken te zijn met een traditioneel intranet, maar zich geen raad wisten met een sociaal intranet, en hoe je een sociaal intranet zo kunt inzetten dat het een waardevolle bijdrage levert aan kennisverrijking en dynamiek binnen een organisatie.

Dagafsluiting

De dag werd afgesloten met een plenaire lezing van Steven van Belleghem, inspirator bij B-conversational. Van Belleghem bleek te beschikken over een flinke dosis humor en wist ook nog eens een inhoudelijk sterk verhaal neer te zetten. Zijn overtuiging: ‘externe communicatie begint bij interne communicatie’.  Wij kunnen niet anders dan het volledig met hem eens zijn; social business aan de buitenkant kan alleen gerealiseerd worden wanneer intern gewerkt wordt met een systeem dat samenwerken vergemakkelijkt en interactie stimuleert.

Onze conclusies

Dagvoorzitter Samuel Driessen (senior consultant Intranet en Social Media bij organisator Entopic) vertelde in het ochtendprogramma dat hun team goed nagedacht had over het thema van Congres Intranet 2013. Uiteindelijk kozen ze unaniem voor  ‘de mens’, vanwege de centrale rol van de mens binnen het intranet - of zoals Natanja de Bruin het zo treffend verwoordt in haar Frankwatching blog: niet de functionele maar de menselijke waarden krijgen ook bij digitale middelen de overhand - het draait per slot van rekening allemaal om de gebruiker. En daarmee slaan Samuel Driessen en Natanja de Bruin wat ons betreft de spijker op zijn kop.