Zelf ervaren

De vernieuwde streams, de ruggegraat van Coconut

7 mei 2013
Roelof Reitsma

Teamleider development

Roelof's avatar

Streams, de ruggegraat van Coconut

De streams, de berichtenstromen binnen Coconut, beschouwen wij als de ruggegraat van Coconut. Het stimuleren van samenwerking is immers één van de pijlers onder Coconut. Onze visie is dat gebruikers op één plek op een laagdrempelige manier samenwerken. We willen het gebruikers makkelijker maken om inhoudelijke reacties te plaatsen op één overzichtelijke plek.

Laagdrempeligheid is het sleutelwoord

In één stream zien de gebruikers alle berichten die geplaatst zijn binnen de groepen waarvan ze lid zijn. Onlangs hebben we de streams op drie vlakken verbeterd.

Laagdrempeligheid is het sleutelwoord voor alle vernieuwingen die we implementeerden. Door de drempel om deel te nemen aan gesprekken en discussies weg te nemen, geven we optimale ruimte voor succesvolle samenwerkingen.

Ruimte om dieper op de inhoud in te gaan

Gebruikers gaven aan dat ze langere berichten wilden plaatsen. In de nieuwste versie van het netwerkverkeer mogen de berichten zo lang zijn als je wilt. Ook is er meer mogelijk op het gebied van interpunctie en paragrafering.

Dit geeft gebruikers de vrijheid dieper in te gaan op bepaalde vragen of onderwerpen. Hierdoor is het netwerkverkeer een goede plek om te discussiëren of vragen te stellen aan groepsleden.

 

Snel en gemakkelijk reageren

In de tweede plaats wilden we het makkelijker maken om te reageren en het gesprek aan gaan. Een sociaal intranet is immers een platform voor samenwerking en kennisdeling. Deelnemen aan een gesprek is met één druk op de knop mogelijk.

 

Daarom is er nu onder ieder bericht een veld zichtbaar waarin staat "Geef een reactie”. Gebruikers kunnen meteen beginnen met typen. Ook kan iedereen voortaan deelnemen aan gesprekken in open groepen.

Het overzicht behouden

Met de twee bovenstaande verbeteringen stimuleren we de betrokkenheid van gebruikers. Wel realiseren we ons dat, met meer interactie, het behoud van overzicht belangrijk is.

Wanneer gebruikers inloggen zien ze direct welke berichten nieuw zijn in hun stream. Deze worden kort met een kleur gehighlight en door een dunne lijn gescheiden van de oude berichten.

 

Daarnaast is het belangrijk dat het verschil tussen openbare en gesloten conversaties duidelijk is. Daarom wordt vanaf nu bij niet-openbare berichten een slotje weergegeven en staat er vermeld wie het bericht kan lezen.

Bestandsdeling hoort ook bij samenwerken

Bij het delen van kennis hoort ook het kunnen uitwisselen van (achtergrond)informatie of andere gegevens. Dat soort informatie staat vaak in aparte bestanden zoals afbeeldingen, .pdf-documenten of Excel-sheets.

Daarom richten we ons nu behalve op bestandsdeling via "Je Schijf" nu ook op het uitwisselen van bestanden (inclusief versiebeheer) binnen de streams. Zo worden de streams niet alleen een plek om gesprekken te voeren maar bieden de streams alles wat nodig is voor een succesvolle samenwerking.